Sayfalar

Bu Blogda Ara

10 Mart 2012 Cumartesi

32 Bit - 64 Bit farkları nelerdir?

Öncelikle bu başlığı açmamdaki sebep 32bit Windows7 işletim sistemi ile 64bit Windows7 işletim sisteminin performans açısından farklı olup olmadığını anlatmaktır.

Bu anlatıma geçmeden önce isterseniz önce 32bit (x86)ile 64bit'in (x64) ne olduğuna biraz teknik açıdan bakalım.

En basit tanımıyla 32ve 64-bit tanımı, İşletim sisteminizin ram adresleyebilme yeteneğidir. 32-bit sistemler en fazla 4 GB'a kadar Ram destekler. 64-bit ise 128GB'a kadar fiziksel Ram destekler. Daha açık olması için aşşağıdaki tabloya bir göz atalım. Böylece aradaki fark biraz daha iyi anlaşılabilecektir.
/

64-Bit Edition, Microsoft'un 64 bit tabanlı bilgisayarlar için özel olan sürümüdür. 32 bit sürümüne göre çok daha yüksek miktarda hafıza kapasitesi desteğiyle öne çıkar. Normal olarak 64 bit bir işletim sisteminde çalışan programlar da 64 bit olmak zorundadır. Fakat üretici firma bu sorunu WoW64 adını verdiği bir çeşit emülatör yoluyla aşmıştır, böylece hem halihazırda çok büyük bir çoğunluğu 32 bit olan yazılımlar, hem de 64 bit yazılımlar bu işletim sistemi üzerinde aynı anda çalışabilmektedir. Bu emülasyon hemen hemen tüm uygulama programlarında işe yarasa da, aygıtların yazılımlarla çalışabilmesini sağlayan 'aygıt sürücüsü' adı verilen programcıklar ve işletim sisteminde arka planda çalışması gereken bazı programlar (virüs tarayıcı/temizleyici, güvenlik duvarı, v.b.) emülasyon kipinde çalışamaz ve bu yüzden 64 bit olarak yeniden yazılmaları gerekir, bu işletim sisteminin zayıf yönlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Bundan başka, 32 bit uygulama programları, yukarıda bahsedilen yüksek hafıza ve disk kapasitelerinden yararlanamazlar, çünkü emülasyondan dolayı 'kendilerini 32 bit Windows üzerinde çalışıyor sanırlar', bu gelişmiş özelliklerden yaralanabilmek için, yine uygulama programlarının da 64 bit olarak yeniden yazılması gerekmektedir. Öte taraftan, 32 bit yazılımları destekleyen 64-Bit Edition, 16 bit yazılımlara destek vermemektedir. Yukarıda belirtilen sebeplere ek olarak, donanım üreticilerinin sınırlı desteği yüzünden ve 64 bit işlemcilerin pazara sürülme tarihleri görece yeni olduğundan, yaygın kullanılan bir işletim sistemi haline gelmemiş, yaygınlaşmamasının sonucunda hataları zor ortaya çıkmış ve bazı bakımlardan 32 bit Windows kadar kararlı hale gelmemiştir. 32 bit işlemci içeren donanım sistemlerine Windows 64-Bit Edition işletim sistemi kurulamaz. Windows, 32-Bit'teki gibi Ram (Random Access Memory)3 gb inin sonrası algılanır.
ununla birlikte 64-bit'te maalesef bazı yazılım sıkıntıları mevcuttur.

İlk masaüstü 64-bit işlemcinin çıkmasının üzerinden neredeyse 6 sene geçmesine rağmen belki de web üzerinde en çok kullanılan multimedya içerik yazılımı Flash için Adobe halen 64-bit flash oynatıcı çıkartmış değil. Bazı donanımların 64-bit sürücülerinde de halen sıkıntılar var, örneğin ses kartları ve yazıcılar gibi. Maalesef yavaş ilerleme söz konusu. Microsoft, Windows 7'den sonra gelecek işletim sisteminde artık sadece 64-bit'i destekleyecek. (2011 ? ) . Windows 7, 32-bit'i destekleyecek son Microsoft işletim sistemi olacak görünüyor.

Şimdi gelelim işin özetine:

Windows'un 32-bit ve 64-bit sürümleri arasındaki fark nedir?

32-bit ve 64-bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU da denir) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows'un 32-bit ve 64-bit sürümleri, sırasıyla, 32-bit ve 64-bit işlemcisi olan bilgisayarlarla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Windows'un 64-bit sürümleri, Windows.'un 32-bit sürümlerine göre daha fazla bellek kullanabilir. Bu, işlemleri bellekten içeri ve dışarı değiştirme süresini, söz konusu işlemlerin daha fazlasını sabit disk yerine Rasgele erişim belleğinde (RAM) depolayarak en aza indirir. Bu da genel program performansını arttırır.
Windows Vista'nın 32-bit ve 64-bit sürümleri arasındaki başlıca farklar bellek erişilebilirliği, bellek yönetimi ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile ilgilidir. Windows Vista'nın 64-bit sürümlerinde kullanılabilen güvenlik özellikleri şunları içerir:
Çekirdek Düzeltme Eki Koruması
Donanım tarafından desteklenen Veri Yürütme Koruması (DEP) desteği
Zorunlu sürücü imzalama
32-bit sürücü desteğinin kaldırılması
16-bit alt sisteminin kaldırılması
Windows Vista'nın 64-bit sürümünü kullanmanın en önemli faydalarından biri de 4 gigabayttan (GB) büyük olan fiziksel belleğe (RAM) erişilebilmesidir. Bu fiziksel bellek Windows Vista'nın 32-bit sürümlerinde adreslenemez.

Yüklü olan Windows Vista sürümüne bağlı olarak, Windows Vista'nın 64-bit sürümü 1 GB'den 128 GB'ye kadar RAM desteği sağlar. Windows Vista daha fazla fiziksel belleği adresleyebilmesi sayesinde, işlemleri fiziksel bellek ile takas etmek için gereken zaman en aza indirilir. Bu nedenle Windows Vista, işlemleri daha verimli şekilde yönetebilir. Bu bellek yönetimi özelliği Windows Vista'nın toplam performansının artırılmasına yardımcı olur.
Son olarak 64bit bir bilgisayarda 32bit programı öalıştırabilirmiyim?
Windows'un 32-bit bir sürümünü çalıştıran bir bilgisayar için tasarlanmış birçok program, herhangi bir değişiklik yapılmadan Windows'un 64-bit bir sürümünü çalıştıran bir bilgisayarda çalışır. Ancak, bazı durumlarda performansta farklılıklar olabilir. 32-bit bir program katıştırılmış sürücüler kullanıyorsa, sürücüler 64-bit ortamda çalışmayabilir. 64-bit bir bilgisayarınız varsa, 64-bit bir bilgisayarda çalışmak üzere tasarlanmış programları kullanmanız en iyisidir.

Peki 64bit işletim sistemi kimler içindir?

64-bit bilgi işlem, aslında performansı bir üst düzeye çıkarmaktadır. Windows XP Professional ve Windows Server 2003’ün 32 bit sürümleri çoğu kullanıcının işletim sistemi gereksinimlerini karşılamaya devam edecektir. Ancak çok miktarda veri ile çalışan kullanıcılar veya büyük oranda bilgiyi kısa sürede işlemesi gereken kuruluşlar için 64 bit, performans ve verimlilik açısından kayda değer bir sıçrama tahtası anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder